Familier fra Sri Lanka kan lave lækker mad af grønne fødevarer

Mange tamilske familier er flyttet til Europa de seneste årtier og de har taget deres kogekunst med sig. Hent inspiration der til klimavenlig mad.

Af Jørn Meidahl Petersen, Anders Søndergaard Terp og Gitte Brandt Hedegaard, fagjournaliststuderende på DMJX

Nivitha Thangarajah bor med sin familie – to søskende, forældre og mormor – i Holbæk. Familien spiser hovedmåltiderne sammen. Den mad, de spiser, er traditionel Sri Lankansk og har meget højt indhold af planter. Vi spiser alle sammen vegetarisk i hverdagen. ”Kød, fisk og æg bruger vi ikke, men mælk indgår i nogle af retterne,” fortæller Nivitha Thangarajah, der repræsenterer den yngste generation i familien.”

Mormor har gang i gryderne i det tamilske køkken i Holbæk (privatfoto, Nivitha Thangarajah)

Det er mormor, der er chefkok i huset. Hun tog et grundigt kendskab til øens kogekunst og masser af praktisk erfaring med sig, da familien flyttede til Holbæk. Kylling og gedekød indgår i mange af de tamilske retter sammen med kidney bønner, soyabønner, kikærter, squash, aubergine, champignoner. Det mest karakteristiske er de krydderier, som bruges flittigt og på samme måde som i indisk mad, især chili og karry giver rigtig meget smag til maden.

Omlægning af madvaner af sundhedshensyn
Nivitha Thangarajah fortæller: Tidligere spiste vil også kødretter, men vi droppede kødet for syv til otte år siden, ikke for klimaets skyld men mest for vores sundhed. Hindureligionen, som dominerer i min families hjemland, tilskynder også til, at man lader dyr leve.”

Da beslutningen var taget holdt mormor fast ved retterne fra Sri Lanka, men hun tog kødet ud og erstattede det med f.eks. blomkål eller flere kikærter og bønner, så grundsmagen er uændret. Teknikken ved tilberedningen af grøntsagerne er også vigtig for at maden bliver velsmagende. Grøntsagerne steges i olie sammen med krydderier og i en del retter tilsætter man også ristede frø f.eks. fra græskar til at give ekstra smag. Wokgryder og pander bruges flittigt i køkkenet i Holbæk, og duften fra villaen omkring spisetid er nok lidt anderledes end den er fra de fleste af naboerne.

I nogle af retterne tilsættes kokosmælk eller komælk til de stegte grøntsager, og de står og simrer inden serveringen. Et måltid består af en sådan en hovedret suppleret med et par sideretter, som kan være rodfrugter stegt i olie med krydderier og som tilbehør, ris eller naanbrød.

Klimaeffekten følger med som en bonus
Navnlig Nivitha Thangarajahs generation sætter stor pris på, at maden har lav klimabelastning og hele familien glæder sig over den energi og det velbehag kostomlægningen har givet. Maden giver en behagelig mæthed og masser af energi.

Familien har overhalet de nationale klimakostråd i reduktion af klimabelastning og vist, at det Srilankansk køkken er et rigtig godt sted at hente inspiration. Nivitha fortæller at rigtig mange indiske restauranter har vegetarretter på deres menukort og der kan man få et rigtig godt indtryk at hvad der er i vente, hvis man lægger madvanerne om i den retning.