INSPIRATION – INSPIRATION – INSPIRATION

Vanens magt er stor. Det kræver inspiration at ændre madvaner. Viden og gode hensigter gør det ikke alene, når vi skal i gang med at spise mere plantebaseret mad. Vi må dele de gode eksempler.

Af Jørn Meidahl Petersen, Anders Søndergaard Terp og Gitte Brandt Hedegaard, fagjournaliststuderende på DMJX

Rodfrugt-Bearnaise serveret til stor konference i DGI-byens restaurant. Alt forplejning til denne konference var vegansk. november 2023. Foto: Gitte Brandt Hedegaard

I næste uge mødes FN’s klimapanel i Dubai for 28. gang for at drøfte, hvordan vi skal afværge at klodens temperaturer stiger til et niveau, som vil få uoverskuelige konsekvenser for klodens klima. Der skal handles nu og der skal handles på alle planer.

Mange danskere er gennem de seneste år blevet bevidste om, at vi som individer bør gøre, hvad vi kan for at mindske vores CO2 aftryk. Ifølge seneste opgørelser over danskernes klimaaftryk udgør danskernes fødevareforbrug 20% af vores samlede CO2e udledninger/klimaaftryk og heraf stammer halvdelen af denne udledning fra oksekød. Der er altså meget at vinde ved blot at spise langt mindre kød og mere grønt. Præcis som de seneste klimakostråd anbefaler.

Det går for langsomt
”Madvaner er som med alle andre vaner utrolig svære at ændre. Jo mere indgroede vanerne er, jo sværere er det at ændre dem” fortæller adfærdsanalytiker Mikael Bellers Madsen fra CONCITO. I et studie udarbejdet af klimarådet har Mikael Bellers Madsen sammen med sin kollega fra Bente Halkier fra Københavns Universitet undersøgt unges madvaner.

Studiet peger på, at inspiration fra rollemodeller og fællesskaber, der spiser grønt virker og Mikael Bellers Madsen anbefaler derfor, at borgere etablerer grønne fællesskaber på arbejdspladser eller i lokalmiljøer, hvor de kan arrangere fællesspisning af klimavenlig mad. ”Det kan hjælpe med at normalisere det at spise mere plantebaseret mad. Hvis det lykkes at gøre det til normen i et fællesskab skaber det stor tilslutning.” siger Mikael Bellers Madsen.

Studier lavet af Bente Halkier og hendes forskningsgruppe på KU viser, at omlægning af madvaner er meget krævende og sker gradvist. Det er lettere at reducere på kødet end at fjerne det og selv med masser af viden og gode hensigter sker det ikke af sig selv. Det hjælper rigtig meget at blive præsenteret for vellavet, plantebaseret mad og spise den sammen med andre.

Nøglefakta om danskernes fødevareindtag
Kilde: Fagt, S., Langwagen, M., & Biltoft-Jensen, A. P. (2023, Jan 2). Mere bæredygtighed i hverdagen? Det går langsomt med at købe mere grønt og mindre kød og mælk. DTU Fødevareinstituttet.

I Furesø kommune er de nået langt
”Omlægning til plantemad i Furesø kommune er lykkedes i stor udstrækning,” fortæller Pia Rousing fra klimasekretariatet i Furesø kommune. Hun har fulgt udviklingen i rådhusets kantine, børnehaver og plejehjem, hvor kommunen servere mad. Hun har også været med til at bringe omlægningen ud til borgerne i form af køkkenskoler på kommunens skoler og grønne fællesspisninger i medborgerhuse og fælles huse i bydele og boligforeninger. ”Det er blevet rigtig godt modtaget over alt,” fortæller Pia Rousing.

Furesø har i mange år kørt et projekt ved navn Fars Køkkenskole og Pia Rousing fortæller: ”En del fædre er kommet til Fars køkkenskole mere end én gang og har fortalt, at de stadig bruger opskrifterne fra første gang, når barn nr. 2 eller 3 skal på køkkenskole.” Evaluering af det køkkenskolekoncept, som kommunen har benyttet, viser også, at mange af deltagerne stadig et til halvandet år efter deltagelse fortsat spise mere plantebaseret mad, end de gjorde før kurset.

Ældresagen til Food Jam på Roskilde festivalen
Hannibal Hoff, Videns- og Kommunikationschef hos Madkulturen under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskere fortæller: ”Vi deltog på festivalen med et feltkøkken, et hold instruktører og en masse planteråvarer. Vi havde inviteret en gruppe fra Ældresagen med, og de blev sendt ud og finde hver en ung festivaldeltager, der ville lave mad sammen med dem. Der var en fantastisk stemning i teltet og alle gik mætte og glade ud til musikken efter spisningen.

De officielle klimakostråd som blev lanceret i januar 2021 fokuserer på både klima og sundhed Kilde: Altomkost.dk

Kom selv i gang
Furesø kommune er kun et blandt mange eksempler på at inspiration og fællesskab virker. Er du blevet nysgerrig på selv at komme i gang så findes der en er en guldgrube af viden og inspiration – fra videnskaben bag til opskrifter på sitet https://www.smagforlivet.dk/ . Opskrifter præsenteres både som tekster, podcasts og videoer.

Artiklerne i denne serie er alle ment, som inspiration til at spise mere klimavenligt. Vi dykker ned i forskellige måder at lade sig inspirere på og du kan også finde redaktions egne opskrifter, samt links til gode steder at finde mere inspiration.