Opskrifter på klimamad

Vi har samlet en række lette opskrifter, der kan få dig i gang med klimamad på kun 30 minutter, og med ingredienser som du sikkert allerede har i dit køkken eller som let kan købes i dit lokale supermarked.

Af Jørn Meidahl Petersen, Anders Søndergaard Terp og Gitte Brandt Hedegaard, fagjournaliststuderende på DMJX

Thaisuppe med kokos og tofu

Ingredienser (til 2 portioner):

– en dåse kokosmælk
– 5 dl grøntsagsbouillion
– 1/4 pakke tofu
– en halv peberfrugt
– 3 cm ingefær
– 150 g champignon
– 1/2 chili

Sådan gør du:

Forberedelse:
– Skær champignon og peberfrugt i tynde skiver
– Skræl og skær ingefæren i tynde stave
– Hak chilien
– Skær tofuen i 3 mm tykke skiver, del skiverne så de er 1 cm brede.

Tilberedning:
– Få grøntsagsboullionen i kog
– Tilsæt peberfrugt, ingefær og chili
– Efter ca 10 minutter tilsættes champignon og tofu
– Koger 5 minutter mere, inden kokosmælken hældes i

Når suppen er varm igen, er den klar til at blive serveret. Undgå at suppen koger efter kokosmælken er tilsat, så kan især light-udgaven skille

Friske forårsruller

Ingredienser (til 4 portioner):

Marineret tofu:
– 200 g fast tofu
– 1 spsk sojasauce
– 1 spsk sød chilisauce
– 1 fed hvidløg, revet
– 1 lille knold ingefær, revet.

Grønt:
– ¼ spidskål
– 100 g stegte champignon i skiver
– ½ bdt. forårsløg
– 1 grøn peberfrugt
– 2 gulerødder
– ½ bdt. bredbladet persille eller frisk mynte
– 1 pakke rispapir,

Dyppelse:
– 1 dl. peanutbutter
– fintrevet skal og saft af en økocitron, – 1 spsk, sojasauce
– 1 spsk sød chilisauce
– 1 fed hvidløg
– 1 lille klump ingefær,

Forberedelse:
Marineret tofu:
– Skær tofuen i 3 mm tykke skiver, del skiverne så de er 1 cm brede.
– Bland resten af ingredienserne sammen til en marinade og put tofustykkerne i

Grønt:
– Snit spidskålen fint
– Skær champignon og peberfrugt i tynde skiver
– Skræl og skær guleroden i tynde stave
– Hak persillen eller mynten
– Læg det på et fad, der stilles ind på bordet

Dyppelse:
– alle ingredienser kommes i en blender eller minihakker og blendes til en ensartet konsistens

Tilberedning:
– Sæt et fad med kogende vand på bordet. Det skal være stort nok til, at rispapiret kan ligge i det
– Rispapiret skal ligge i vandet til det er blevet blødt
-Tag rispapiret over på tallerken og fyld det med marineret tofu og grønt
– Dyb din friske forårsrulle i din dyppelse eller prøv dig frem med sød chilesauce eller soja

Wraps med aubergine-kebab og grønt

Ingredienser (til 4 portioner):
-1 stor aubergine
-1 lille rødløg
-1 pakke tortillawraps

Marinade:
– 1 fed hvidløg (presset)
– 2 spsk. olivenolie
– 2 spsk. rødvinseddike
– ½ citron (saft)
– 2 spsk. brun farin
– 1 spsk. oregano,1 tsk. timian, ½ tsk. rosmarin, 1/4 tsk. spidskommen (stødt), 1 tsk. salt, 1 knsp. kanel og 1 knsp. nelliker (stødt) peber

Fyld til wraps:
– ¼ spidskål, fintsnittet
– 2 gulerødder, revet, vendt i ½ spsk æblecidereddike
– 1 avocado
– 2 tomater
– ½ agurk
– 1 peberfrugt

Spread:
– 1 dåse kikærter eller bønner, drænet (gem kikærtevandet)
– 1 spsk tahin eller olie
– 1 fed hvidløg
– saft af ½ citron
– 1-2 tsk stødt spidskommen
– 1-2 spsk salt
– eller køb en færdig hummus

Forberedelse:
Marineret aubergine:
– Rør alle ingredienserne til marinaden sammen
– Hak rødløget
– Skær aubergine i strimler
– Hæld marinade over rødløgene og auberginen
– Lad dem marineret i mindst 30 minutter

Fyld til wraps
– Snit spidskålen fint
– riv gulerødderne og vend dem i 1/2 spsk eddike (æblecider/balsamico/rødvin)
– skær agurk, peberfrugt og avocado i stave
– skær tomaten i tern

Tilberedning:
Marineret aubergine:
– Steges på en pande ved middelvarme i ca 30 minutter

Imens tilberedes resten af fyldet og spread.

Spread:
– Ingredienser blendes sammen.
– Tilsæt vandet fra dåsen indtil konsistensen er rigtig.

Servering:
– Tortillawraps varmes på panden eller i mikroovnen
– Hummus smøres på i en stribe på midten
– Resten af fyldet fordeles ovenpå.
– Rulles til en wrap og spises.